top of page

Maak gebruik van de kracht van je onderbewuste 

Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie? 

 

Hypnotherapie is geen opzichzelfstaande therapie maar een methode die binnen de context van psychotherapie wordt toegepast om het proces te verdiepen en versnellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hypnose om het gewenste doel te bereiken. Hypnose is een toestand van veranderd bewustzijn waarin het brein heel actief aan het werk is. Dit is overigens een natuurlijk en normaal verschijnsel. Maar wanneer dit in het dagelijks leven spontaan plaats vindt - zoals wanneer we helemaal opgaan in een film of boek en de omgeving en tijd vergeten - noemen we dit trance. 

Hoe werkt hypnose?

De sessie begint met het bespreken van jouw doel voor de sessie. Alle hypnose is zelfhypnose maar de therapeut helpt je deze toestand te bereiken door specifieke methodes die leiden tot deze toestand van ontspannen focus (concentratie op ademhaling, ontspanning, imaginatie). Je wordt daarin minder belemmerd door je bewuste kritische denken en staat in beter contact tot je onderbewuste - je ervaringen en conditioneringen, je emoties en creativiteit - en staat meer open voor nieuwe ervaringen en leren. 

Daarna wordt gewerkt aan het doel van de sessie. Er kunnen verschillende doelen zijn zoals: 

  • Het activeren van innerlijke hulpbronnen en gewenste eigenschappen ontwikkelen (bijv. ontspanning, zelfvertrouwen, zelfacceptatie) 

  • Het ruimte geven aan en helen van pijnlijke ervaringen  

  • Inzicht krijgen in jezelf en je emoties 

In verschillende stromingen worden vergelijkbare oefeningen gedaan, zoals bij EMDR, CGT en Schematherapie. 

Voor welke klachten is het geschikt? 

Hypnotherapie is effectief gebleken bij de behandeling van verschillende klachten, zoals stress, angst, stemmingsklachten, weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde, weinig contact hebben met je gevoelens, behoeftes en verlangens, moeite met emotieregulatie. 

Het kan je helpen om het contact met jezelf en je onderbewuste weer te herstellen, waardoor je beter weet wat je wilt (en niet wilt) en beter richting kunt bepalen. 

Het is echter geen instant wondermiddel. Lang bestaande klachten zullen niet met 1 of 2 sessies volledig opgelost zijn. Het vereist ook motivatie en actieve participatie van de cliënt. Daarnaast kan het effect variëren en - net als bij iedere therapievorm - kan het niet voor iedereen (even goed) werken.  

Wil je meer lezen over hypnose? Kijk dan eens op de website van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging VHYP

Psychotherapiepraktijk Beekhuijzen
bottom of page